Exporturile au continuat să crească în noiembrie, însă ritmul a încetinit la 13,7% în termeni anuali, în contextul tensiunilor legate de criza datoriilor suverane şi începutului contracţiei unor economii din zona euro, parteneri comerciali ai României.
Analiştii anticipează pentru acest an o evoluţie mai slabă a exporturilor, cu o continuare a încetinirii ritmului, cel puţin în prima jumătate a anului. Creşterea exporturilor în 2012 este anticipată la circa 10%, însă unii analişti nu exclud nici riscul revenirii în teritoriul negativ în ipoteza materializării scenariilor negative legate de criza datoriilor.
În noiembrie exporturile au totalizat 4,1 mld. euro, cu 13,7% peste nivelul din aceeaşi lună din 2010, creşterea temperându-se faţă de avansurile anualizate de 25-50% din primele cinci luni ale anului 2011.
"Exporturile româneşti cresc mai încet decât în semestrul I 2011 şi tendinţa va continua, probabil, în prima jumătate a anului 2012. Totuşi, încetinirea exporturilor nu este dramatică, aşa cum s-a întâmplat în 2008 - 2009, consideră Dan Bucşa, economistul-şef al UniCredit Ţiriac Bank.
El a explicat că situaţia economică din zona euro este mai bună decât în 2008. "Exporturile continuă să crească în cele mai mari economii europene (Germania, Franţa) şi indicatorii care anticipează evoluţia activităţii economice (comenzi, sentiment, contracte de transport) nu prevestesc o contracţie economică abruptă."
Totodată, exporturile României către ţări din afara zonei euro cresc puternic deoarece cererea este mai puţin elastică (vindem mărfuri de bază, cum ar fi combustibili, energie şi alimente), iar leul s-a depreciat faţă de dolarul american, ieftinind mărfurile exportate, a mai spus Bucşa. O altă explicaţie legată de faptul că încetinirea exporturilor nu este dramatică ca în 2008-2009 priveşte costurile de producţie (în princip