Cei 31 de poliţişti de la secţiile 1 şi 3 ale Poliţiei Capitalei, reţinuţi astăzi de procurori şi de Direcţia Generală Anticorupţie, acţionau individual, pe ture, cerând mită de la şoferi opriţi în trafic, de la proxeneţii care acţionau pe raza secţiilor de poliţie, dar şi de la prostituate, a explicat procurorul Bogdan Staicu, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti.
Poliţiştii învinuiţi opreau şoferi în trafic sau uneori îi urmăreau cu maşina, după ce observau că aceştia au comis o contravenţie la Codul Rutier sau că au inspecţia tehnică periodică a maşinii expirată. Pretindeau apoi şpagă, direct sau prin sugestii, pentru a nu completa proces verbal în care să consemneze neregula sesizată. "Foloseau formule precum 'Mingea este în curtea dumneavoastră' sau 'Mergeţi în maşină şi gândiţi-vă la situaţia dumneavoastră'", a explicat procurorul.
Sumele cerute de la şoferi variau între 50 şi 600 de lei, în funcţie de aspectul persoanei oprite în trafic, dar şi de contravenţia constatată. Conform DGA, poliţiştii alegeau de obicei autoturisme de lux, precum BMW, Mercedes, Porsche, Nissan.
Cei 31 de poliţişti primeau regulat sume de bani de la proxeneţii care acţionau pe raza celor două secţii de poliţie, ei cunoscându-se cu cei care coordonau prostituţia din zonă. "Pretindeau bani şi de la prostituate, sume mai mici, de câteva zeci de lei, maximum 100 de lei", a mai explicat Bogdan Staicu. Dacă prostituatele refuzau să cotizeze, erau agresate fizic, au explicat annchetatorii DGA.
Acuzaţia de tortură şi sechestrare, care apare în dosar, se referă la momentul în care o femeie a fost reţinută timp de 6 ore, într-o noapte, la secţia 3 de Poliţie, unde a fost supusă la violenţe fizice şi psihice, pentru a recunoaşte că se prostituează. Femeii i s-a refuzat, în tot acest timp, dreptul la un avocat, deşi aceasta l- solicitat în