Sporuri de 10% pentru angajaţii care vorbesc limbi ,,rare" pecum italiana şi spaniola. Achiziţii de licenţe şi prestări de servicii ,,neeconomicoase". Sunt două dintre neregulile constate de Curtea de Conturi la Ministerul de Externe. MAE va contesta raportul în justiţie.
Curtea de Conturi nu a emis certificatul de conformitate pentru contul de execuţie a bugetului Ministerului Afacerilor Externe pe anul 2010 pentru că a constatat o serie de nereguli în cheltuirea banilor publici. Curtea a precizat că vor fi dispuse măsuri pe care MAE trebuie să le îndeplinească pentru recuperarea pierderilor.
Concret, Curtea de Conturi critică ministerul condus de Teodor Baconschi pentru ,,acordarea de sporuri şi alte drepturi salariale, în valoare de 166 mii lei, în loc de indemnizaţia unică lunară, unui număr de cinci persoane numite în funcţii de demnitate publică".
Italiana şi spaniola, încadrate la limbi rare
Curtea a mai constatat ,,acordarea nelegală a unui spor de 10%" număr de 318 persoane pentru că acestea cunoşteau limbi străine ,,rare" precum... .spaniola şi italiana. Prejuduciul din foloase băneşti necuvenite este de 1.347 mii lei.
,,Sporul de limbi rare a fost acordat, în fapt, pentru cunoaşterea şi utilizarea unor limbi de circulaţie internaţională, pentru cunoaşterea şi utilizarea cărora legiuitorul nu a considerat necesar a acorda un drept salarial suplimentar", argumentează raportul Curţii.
MAE: doar franceza şi engleza sunt limbi de circulaţie
MAE şi-a justificat decizia spunând că, în mediul diplomatic, sunt considerate limbi de circulaţie internaţională doar franceza şi engleza, rezultând astfel că celelalte limbi (cum ar fi spaniola, italiana, germana, rusa, greaca, etc.) sunt limbi rare.
15% pentru confidenţialitate
Curtea de Conturi a mai constatat că au fost acordate două drepturi salariale (spor de 15% p