UPDATE 2 Raed Arafat şi-a reiterat marţi seara punctul de vedere asupra noii legi a sănătăţii şi a vorbit despre presiuni din partea unor firme private pentru a intra în sistemul medical de urgenţă. Mai mult, medicul a spus că noul proiect de lege nu are o notă de fundamentare completă şi nici studiu de impact privind implicarea operatorilor privaţi în medicina de urgenţă.
Pe de altă parte, unul dintre autorii proiectului noii legi a sănătăţii, preşedintele CNAS Lucian Duţă, a povestit, pentru HotNews.ro, derularea şedinţei tensionate la care au participat Raed Arafat, ministrul Sănătăţii şi consilierii prezidenţiali. Arafat declara că, în timpul acestei întâlniri, participarea sa la scrierea proiectului ar fi fost blocată.
"Mi se pare puţin exagerată expresia de război cu preşedintele statului. Nu poţi avea un război cu o instituţie cum e preşedenţia ţării. Eventual poţi avea un schimb de idei. În privinţa demisiei domnului Arafat, sincer îmi pare rău pentru gestul pe care l-a făcut. Îl cunosc pe Raed de foarte mulţi ani, pe vremea când eram medic la Spitalul Universitar, ştiu că a muncit foarte mult, ştiu că şi-a dorit foarte mult ca acest sistem să funcţioneze, dovadă că el funcţionează în acest moment. În calitate de coleg şi medic îmi pare rău pentru acest gest."
"Pe de altă parte mi se pare deplasată ideea de a crede că un sistem al statului nu poate merge fără tine. Sau că acel sistem eşti chiar tu. Lucrul acesta duce deja în sfera patologicului, din punct de vedere medical. Domnul Raed Arafat a fost chemat să-şi spună punctul de vedere pe această lege, i s-a oferit inclusiv să scrie legislaţia pe capitolul de urgenţă. Reacţia dânsului a fost în schimb categorică: nu trebuie să se mai scrie nimic, legea este perfectă. Când spui, mai ales despre o lege, că este perfectă, mi se pare puţin exagerat. Ştiţi foarte bine că legile sunt în permanen