Valoarea depozitelor constituite de băncile comerciale la Banca Centrală Europeană (BCE) au atins astăzi un nou record – 482 miliarde de euro. Motivul îl constituie îngrijorarea stârnită de criza europeană a datoriilor care determină băncile să adopte o atitudine prudentă, chiar la rate de dobândă mici, în locul împrumuturilor interbancare, cu randamente semnificativ mai mari.
Depozitele overnight au atins un nou record pentru a treia zi consecutiv, iar tendinţa pare a fi în continuare aceeaşi şi pentru perioada următoare, cel puţin până la finalul perioadei de o lună de deţinere a rezervelor, care urmează a se incheia la 17 ianuarie, potrivit CNBC. Atunci băncile vor trebui să demonstreze că deţin suficente fonduri şi, în consecinţă, vor avea mai puţine opţiuni de utilizare a banilor depozitaţi.
Băncile sunt indundate de bani lichizi după împrumuturile obţinute de la ECB în cadrul operaţiunii de la finalul lunii trecute, prima de acest fel din ultimii trei ani. Împrumuturile înseamnă 489 miliarde de euro, iar băncile încă nu ştiu ce vor face cu banii pe termen lung.
BCE oferă o dobândă de 0.25% pentru depozite overnight, semnificativ mai mică decât dobânda de 0.372% practicată de bănci pe pieţele interbancare. Cu împrumuturi acordate care însumează un total de 685 miliarde de euro, BCE primeşte practic înapoi 70% din banii băncilor. Un semn că băncile comerciale caută siguranţă înainte de orice altceva. Dealtfel, asta se vede şi în rezultatul licitaţiei de vânzare de obligaţiuni cu scadenţa la şase luni realizate de Germania luni, în cadrul căreia investitorii au acceptat o dobândă de doar 0,0122%. În condiţiile în care inflaţia este semnificativ peste acest nivel, asta înseamnă că în realitate, investitorii au plătit practic Germania pentru a le accepta lichidităţile. Mesajul transmis de investitori este acela că preferă să-şi sacrifice posib