O organizaţie ecologistă a făcut mai multe teste care au scos la iveală faptul că în supermarketurile din Germania se vinde carne de pui contaminată cu bacterii rezistente la antibiotice. Consumul de carne provenită de la puii cărora li s-au administrat antibiotice pune în pericol sănătatea oamenilor, susţin ecologiştii care au făcut testele, relatează The Local.de.
După o serie de analize cercetătorii de la organizaţia ecologistă BUND din Germania au ajuns la concluzia că din 20 de mostre de pui scoase la vânzare în cinci oraşe din ţară, 12 sunt contaminate cu bacterii rezistente la antibiotice. Aceştia au cumpărat mostre de pui din mai multe supermaketuri din Hamburg, Cologne, Nuremberg şi Stuttgart, după care le-au trimis la analize.
Bacteriile sunt periculoase şi pot fi mortale pentru persoanele vulnerabile la infecţii, având în vedere că sunt rezistente la antibiotice. Rezistenţa bacteriilor la antibiotice precum penicilina a apărut, în opinia reprezentanţilor organizaţiei ecologiste, ca urmare a administrării excesive de medicamente la păsări, din dorinţa fermierilor de a creşte productivitatea.
Ce fac autorităţile germane
Totuşi, reprezentanţii BUND admit că testarea a fost una aleatorie şi că nu reprezintă rezultatul unei statistici oficiale. Vicepreşedintele grupului de ecologişti, Hubert Weiger, atrage atenţia că "în fiecare secundă un pui din supermarketurile Germaniei este contaminat cu germeni rezistenţi la antibiotice. Acesta este rezultatul direct al abuzului de antibiotice".
Rezultatele acestor teste vin în momentul în care autorităţile germane pregătesc noi măsuri legislative care să reducă la minim folosirea de antibiotice în procesul de creştere a animalelor. "Înăsprirea reglementărilor legale are drept scop reducerea folosirea de antibiotice la minimum în tratarea bolilor la animale", a declarat pentru Euronews Holger