Agenţia Fitch ar putea reduce ratingurile mai multor ţări europene, printre care Italia, Spania şi Belgia, înainte de sfârşitul lui ianuarie,au anunţat marţi reprezentanţii Fitch.
Deşi consideră că zona euro nu se va destrăma în următorul an, Fitch e îngrijorată în privinţa prognozei economice slabe şi îndeamnă Banca Centrală Europeană să se implice mai mult în rezolvarea crizei, mai ales prin cumpărarea de obligaţiuni de pe piaţa financiară.
David Riley, şeful compartimentului de ratinguri suverane al Fitch, a declarat că agenţia îşi va da verdictul privind mai multe ţări europene până la sfârşitul lui ianuarie. În prezent, Italia, Spania, Belgia, Irlanda, Slovenia şi Cipru sunt ţările puse de Fitch "sub supraveghere negativă". Potrivit lui Riley, reducerile ar putea fi de până la două trepte.
"Viitorul euro se decide la porţile Romei"
Interesul pieţelor este centrat mai ales în jurul Italiei, cea de-a treia economie a eurozonei, considerată imposibil de salvat în cazul unui colaps financiar. Potrivit lui Riley, Italia este "linia frontului" în criza datoriilor, mai ales că are nevoie să se împrumute masiv în acest an.
"Viitorul euro se va decide la porţile Romei" a spus el, la o conferinţă de presă ţinută marţi, la Londra.
Deşi Italia are un deficit bugetar relativ mic, în comparaţie cu economia sa, ţara e împovărată de o cantitate mare de datorii şi va trebui să strângă până la 360 miliarde de euro de pe piaţa financiară în acest an, potrivit Fitch.
Italia a avut dificultăţi financiare în ultimele luni, când investitorii au cerut dobânzi din ce în ce mai mari pentru a cumpăra obligaţiuni. Fostul premier, Silvio Berlusconi, a fost obligat să demisioneze pe fondul înrăutăţirii problemelor economice, făcând loc unui guvern provizoriu condus de economistul Mario Monti.