Anul a început febril pentru Guvernul Orbán, criticat pentru modificările aduse de noua Constituţie şi de cele 21 de legi pandante care afectează libertăţi fundamentale şi mecanisme democratice.
Procuratura Sectorului VII al Budapestei îl anchetează zilele acestea pe rapperul Dopeman pentru „ofensă adusă simbolurilor naţionale“, infracţiune pedepsită în Ungaria cu până la un an închisoare. După ce rapperul a inclus în piesa Bazmeg! (Futu-i!) citate din Imnul naţional, un site ultranaţionalist cu trimitere la Jobbik şi-a îndemnat cititorii să depună reclamaţii la poliţie împotriva artistului, ceea ce s-a şi întâmplat: poliţia de sector a primit cel puţin 15 reclamaţii care impun o investigaţie legală. Dopeman se apără invocând libertatea de exprimare şi se defineşte ca „naţionalist de bine“, care exprimă nefericirea maghiarului de rând, în argoul periferiei.
Dezbaterea publică în jurul cazului confirmă o dată în plus divizarea societăţii ungare, reflex al sciziunii între linia naţionalist-agresivă încurajată de Fidesz şi dusă la extremism de Jobbik şi între moderaţii acum prezenţi în rândurile opoziţiei, dar mai ales printre intelectualii maghiari de sorginte liberală. O luptă inegală, în condiţiile în care partidul de guvernământ are două treimi din parlament şi un premier „mână de fier“, în vreme ce societatea civilă este slabă, dezorganizată, opoziţia este ocupată cu luptele interne, iar vocea presei este gâtuită de noua Lege a mass-media, cu limitări drastice ale libertăţii sale. Totuşi, fantezia naţionalismului penibil nu cunoaşte bariere (cum s-a dovedit şi în cei peste 20 de ani vadimişti ai României): o reglementare aparent aducătoare de fonduri la bugetul subţiat al Ungariei, impozitul pe deţinerea câinilor, a primit o tentă „patriotică“ – nu vor fi impozitaţi proprietarii de rase maghiare ca Visla, Komodor, Kuvasz, Pulli şi Pumi.
Anu