Cercetătorii canadieni şi francezi care se ocupă de Telescopul din Hawaii au prezentat cele mai detaliate imagini ale materiei întunecate, substanţă care compune 85% din masa Universului, scrie BBC.
Cele patru imagini, care surprind materia întunecată şi galaxiile întinse pe o distanţă de un miliard de ani-lumină, au fost prezentate în cadrul celei de 219-a întâlniri a Societăţii Astronomice Americane.
BBC scrie că imaginile sunt în general închise la culoare şi prezintă spaţiile din Univers "umplute" doar cu materie întunecată. Cercetătorii au pus în evidenţă existenţa acesteia prin efectul pe care îl are asupra luminii, mai exact o curbează.
Cele patru fotografii au fost realizate în aceeaşi porţiune a cerului, în cele patru anotimpuri ale anului 2011. BBC susţine că fotografiile sunt un mare pas înainte în înţelegerea materiei întunecate, dar şi a efectului pe care aceasta îl are asupra galaxiilor şi a altor structuri din Univers.
În imagini, apar peste 10 milioane de galaxii. "Lumina care ajunge la noi de la o galaxie îndepărtată e curbată de gravitaţia materiei întunecate. Teoria relativităţii a lui Einstein ne spune că masa curbează spaţiul şi timpul. Astfel, când lumina circulă prin univers şi trece prin materia întunecată, este curbată, iar imaginea pe care noi o vedem este distorsionată", a explicat Catherine Heymans de la Universitatea din Edinburgh.
Imaginile de faţă sunt de aproximativ 100 de ori mai cuprinzătoare decât precedentele, realizate de telescopul Hubble. "Teoriile noastre despre materia întunecată spun că aceasta ar trebui să formeze o 'pânză' uriaşă, care să găzduiască galaxiile. Exact asta vedem în imaginile prezentate", a explicat dr. Heymans.
Chiar dacă descoperirea este una importantă şi confirmă teoriile specialiştilor, Heymans spune că încă mai sunt multe lucruri de aflat, inclusiv natura particul