ADN-ul poate să ne spună cu aproximaţie cât de mult vom trăi, conform unui nou studiu condus de profesorul Pat Monagham de la Universitatea Glasgow, scrie Huffington Post.
Un grup de cercetători au studiat ADN-ul cintezelor, nişte păsări cântătoare mici, pentru a determina care este cel mai bun indicator al longevităţii. Geneticienii au descoperit că telomerii, braţe care pornesc din centromerul cromozomilor, sunt cei mai buni indicatori ai duratei de viaţă.
Rolul cromozomilor este de a păstra şi a transmite corect informaţia ereditară la celule în cursul diviziunilor celulare. Cromozomul este valabil ca formă la fiecare specie, iar pierderea telomerilor duce la deteriorarea celulară.
Cercetătorii de la Universitatea Glasgow au studiat ADN-ul a 99 de cinteze a căror durată de viaţă este între 210 zile şi nouă ani. Geneticienii au luat mostre de sânge la anumite intervale de timp pentru a măsura lungimea telomerilor. Ei au descoperit că cei mai buni indicatori de longevitate sunt telomerii în vârstă de 25 de zile. Se ştie că lungimea telomerilor este determinată de moştenirea genetică, dar mărimea lor mai variază şi în funcţie de factorii externi cum ar fi stresul. Momentan, geneticienii nu ştiu exact în ce măsură mediul înconjurător şi stilul de viaţă afectează cromozomii şi în special lungimea telomerilor care indică cât de mult va trăi un om. Durata de viaţă însă este influenţată şi de stilul de viaţă al individului.
ADN-ul poate să ne spună cu aproximaţie cât de mult vom trăi, conform unui nou studiu condus de profesorul Pat Monagham de la Universitatea Glasgow, scrie Huffington Post.
Un grup de cercetători au studiat ADN-ul cintezelor, nişte păsări cântătoare mici, pentru a determina care este cel mai bun indicator al longevităţii. Geneticienii au descoperit că telomerii, braţe care pornesc din centromerul cromozomilor, sunt cei mai