Raed Arafat si-a anuntat, marti, demisia din functia de subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii. Fondatorul serviciului de urgenta SMURD a recurs la acest gest nemultumit de noile prevederi referitoare la medicina de urgenta din proiectul Legii sanatatii. Liberalizarea serviciilor de urgenta a impartit specialistii in doua tabere – unii sustin masura, altii o blameaza.
In esenta, proiectul de lege permite si firmelor private sa ofere servicii de urgenta, cu ambulante, iar costurile ar urma sa fie platite de stat. Sustinatorii proiectului, in fruncte cu presedintele Traian Basescu, sustin ca astfel vor fi mai multe ambulante disponibile iar noi, cetatenii, nu vom mai avea probleme ca ambulanta nu vine sau ajunge prea tarziu.
In teorie, pentru ca nu s-a formulat in mod clar cum va functiona sistemul, statul ar urma sa plateasca serviciile ambulantei care a ajuns la pacient. Pe acesta nu il va costa nimic. Firmele private ar avea acces, in schimb, la o piata evaluata de fostul ministru al Sanatatii, Eugen Nicolaescu, la 150 milioane de euro. Avand in vedere natura afacerii, nu vor duce lipsa de cerere.
Fondatorul serviciului de urgenta SMURD, medicul Raed Arafat a decis sa demisioneze din functia de subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii, nefiind de acord cu proiectul de lege. El si-a anuntat intentia de a demisiona inca de aseara, dupa ce a avut o discutie in contradictoriu cu presedintele Traian Basescu, in direct la Realitatea TV.
In timp ce presedintele a spus ca, prin accesul serviciilor private sistemul va fi mai eficient, iar statul va cheltui mai putin (o economie de 2 miliarde de euro anual), medicul Raed Arafat a afirmat ca liberalizarea pietei urgentelor va insemna distrugerea sistemului public.
"Noua forma de lege permite o concurenta pe fondurile publice, deci pe bugetul de stat, intre actualu