Peter Tchir, de la TF Market Advisors, spune că unele expresii utilizate în lumea financiară a anului 2011 ar fi bine să dispară din vocabularul uzual
Anul 2011 a fost unul agitat în pieţele financiare, unde investitorii au aşteptat prea mult de la state şi autorităţile de politică monetară. Peter Tchir, de la TF Market Advisors, potrivit unui material preluat de publicaţia online Zero Hedge, susţine însă că multe dintre frazele populare de anul trecut ar fi bine să nu se mai audă şi în viitor. El se îndoieşte însă de acest lucru, pieţele fiind mai probabil să se blocheze între aceleaşi şabloane şi în 2012. Înşirarea termenilor respectivi este însă utilă pentru a vedea atât concepţiile factorilor de decizie, cât şi ceea ce a captat atenţia investitorilor.
Bazooka
Prea mult în 2011 s-a vorbit despre posibilitatea ca băncile centrale să folosească "bazooka". Niciun joc pe calculator respectabil nu are bazooka drept armă absolută. Bazooka nu e suficient de puternică. Poate că Europa are nevoie de opţiunea nucleară. Totuşi, mai curând ţările europene au nevoie de planuri credibile de sustenabilitate, nicidecum de o altă armă.
Consecinţe neintenţionate
Acum nu se mai recunoaşte că o politică eşuează, ci doar se spune că are "consecinţe neintenţionate". Sună mai bine decât planificare greşită. Multe dintre consecinţe însă nu pot fi caracterizate drept involuntare de vreme ce multe dintre ele sunt probabile sau uşor de previzionat. Ele sunt, aşadar, rezultatul direct al politicilor. Dacă loveşti pe cineva cu pumnul în faţă, iar respectivul reacţionează şi te loveşte spărgându-ţi nasul, nu reprezintă o consecinţă neintenţionată. Dimpotrivă; este o rezultantă logică.
Utilizarea acestei sintagme a fost preferată în condiţiile în care nu s-a dorit să se admită că deciziile de politică monetară au fost greşite. @N_