Legea 106/2011, pentru completarea şi modificarea Legii 279/2005 privind ucenicia la locul de muncă dă posibilitatea angajatorilor să încheie contracte de ucenicie la locul de muncă cu tinerii cu vârsta cuprinsă între 16 şi 25 ani.
Cu acordul scris al părinţilor sau reprezentanţilor legali sunt eligibili şi tinerii cu vârsta de 15 ani. "Cadrul legislativ defineşte ucenicia la locul de muncă ca fiind formarea profesională în meseriile cuprinse în Clasificarea Operaţiilor din România, care se realizează în baza unui contract de ucenicie", explică Aurelia Focșa, șefa Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă Suceava.
Noile reglementări oferă angajatorului care se confruntă cu o lipsă de calificări în domeniul său de activitate, prilejul de a-şi acoperi deficitul de calificări în condiţiile favorabile de integrare a ucenicului în colectivul de salariaţi, în nivelul de competenţe necesar pentru ocuparea postului, acest proces fiind susţinut financiar prin subvenţionarea locului de muncă al ucenicului cu o sumă reprezentând 60% din valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj (300 lei).
Astfel, angajatorul primeşte această sumă lunar, pentru fiecare ucenic angajat, pe perioada de derulare a contractului de ucenicie, în urma unei cereri adresate agenţiei de ocupare la care este arondat. Perioada legală de încheiere a contractului de ucenicie este de minim 1 an şi maxim 3 ani, fiind asimilat cu un contract pe durată determinată, ce se derulează în conformitate cu prevederile în vigoare ale Codului muncii, înregistrat de angajator în registrul general de evidenţă a salariaţilor.
Alături de aceste avantaje au fost simplificate procedurile ce revin angajatorilor, renunţându-se la autorizaţii speciale, precum şi la obligativitatea de a asigura masa şi cazarea ucenicului.
"Noua lege obligă angajatorul să desem