Cel mai mare scandal al începutului de an a continuat ieri cu noi acuzaţii la adresa omului de afaceri Ioan Niculae, patronul InterAgro. Potrivit unor surse judiciare, Niculae i-ar fi jucat, practic, pe degete pe cei din Ministerul Economiei. În replică, omul de afaceri care a fost audiat ieri susţine că nu el a subminat economia naţională, cum acuză procurorii, ci statul îi subminează afacerile.
Factori decizionali din cadrul Ministerului Economiei, la cererea lui Ioan Niculae, dispuneau înlocuirea funcţionarilor din conducerea Romgaz, singurul producător de gaze naturale controlat de statul român, sau reprezentanţi ai AGA care se abăteau de la realizarea scopului ilicit, afirmă surse judiciare, citate de Mediafax.
Şi aceasta în pofida faptului că Ministerul Economiei a fost informat în detaliu, de mai multe ori, despre activităţile derulate de funcţionari, de natură să pericliteze sistemul energetic naţional, implicit să submineze economia naţională, au precizat sursele citate.
La finalul săptămânii trecute procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism au dispus începerea urmăririi penale faţă de un număr de 40 de persoane, funcţionari publici cu funcţii de conducere din cadrul Romgaz, Ministerului Economiei, ANRE şi reprezentanţi ai InterAgro pentru săvârşirea infracţiunilor de complot şi subminare a economiei naţionale.
Potrivit DIICOT, Romgaz ar fi alimentat InterAgro, cel mai mare consumator de gaze naturale din România, doar cu gaze din producţia internă, la preţuri mult mai mici faţă de cele practicate de obicei cu ceilalţi parteneri, deşi producătorul de îngrăşăminte chimice înregistra în mod constant datorii. Alimentând InterAgro numai cu gaze din producţia internă, Romgaz nu a mai avut suficiente gaze pentru a realiza programul de înmagazinare, aşa că importurile din Rusia au crescut,