Titlurile de stat britanice s-au tranzactionat, marti, cu dobanda negativa, investitorii platind astfel privilegiul de a-si plasa banii in datoria Marii Britanii.
Licitatia, in valoare de 700 milioane de lire sterline, a activelor care au o maturitate de 36 de ani, a atras randamente negative, de -0,116%.
Acest lucru inseamna ca Marea Britanie reprezinta o investitie sigura, alaturi de Germania, Elvetia, Olanda si Danemarca, alte state europene care au vandut titluri de stat la dobanzi negative.
"Licitatia de azi (marti - n.r.) este una neobisnuita, insa indica situatia statelor europene. Economia Marii Britanii nu este imuna la problemele zonei euro, insa tara noastra nu va da faliment, deoarece Banca Centrala va tipari mai multi bani. Chiar daca moneda isi va pierde dina valoare, investitorii tot vor primi ceva in schimb", comenteaza economistul englez, Michael Hewson.
Bundesbank, banca centrala a Germaniei, a vandut, luni, active in valoare de 3,9 miliarde de euro, cu scadenta la sase luni, la un randament mediu de -0,0122%.
In decembrie 2011, Olanda si Danemarca au vandut obligatiuni guvernamentale cu scadenta la 3 luni la dobanzi negative, de -0,0043%, respectiv -0,21%.
Prin aceste randamente negative, investitorii isi sacrifica posibilele profituri, in favoarea garantiei ca isi vor recupera banii investiti.
Austria a vandut, marti, obligatiuni in valoare de 1,2 miliarde de euro. Pentru cele cu maturitate la cinci ani, dobanda a fost de 2,213%, iar pentru cele cu scadenta la zece ani, randamentul a fost de 3,322%.
In schimb, Grecia a vandut active de 1,625 trilione de euro, la o dobanda de 4,9%.
Titlurile de stat britanice s-au tranzactionat, marti, cu dobanda negativa, investitorii platind astfel privilegiul de a-si plasa banii in datoria Marii Brit