UPDATE 3. Rompetrol, una din cele şase companii petroliere sancţionate de Consiliul Concurenţei în cadrul unei investigaţii pe piaţa carburanţilor, a anunţat că va contesta în instanţă decizia autorităţii, pe care o consideră nelegală şi neîntemeiată. "Activităţile comerciale desfăşurate de Rompetrol Downstream au fost efectuate întotdeauna în strictă conformitate cu dispoziţiile legale. Rompetrol nu a fost informată cu privire la existenţa unui plan comun de retragere de la comercializare a sortimentului de benzină Premium E4 şi nici nu a aprobat expres sau tacit un asemenea plan comun", arată un comunicat al companiei, citat de Mediafax.
-----
UPDATE 2. Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat ieri într-o conferinţă de presă că amenda dată companiilor petroliere "este singura de acest gen dată in UE. Suntem singurii care am găsit dovezi directe ale unor înţelegeri între companii." Chiriţoiu a mai spus că se aşteaptă ca firmele sancţionate să facă contestaţie. "Este foarte posibil să ajungem în instanţă. Într-o lună vor primi motivarea noastră. Din acel moment vor avea 30 de zile la dispoziţie să decidă dacă atacă în instanţă sau nu," a spus şeful Concurenţei, citat de HotNews.ro.
Dacă vor contesta în instanţă decizia Consiului Concurenţei, companiile sancţionate trebuie să depună o cauţiune reprezentând 10% din valoarea amenzii.
"România e o economie de piaţă şi fiecare companie face ce vrea cu marfa ei. Ceea ce interzice însă legea concurenţei este ca firmele concurente să schimbe informaţii şi să-şi armonizeze comportamentul", a adăugat şeful Consiliului Concurenţei.
Chiriţoiu a precizat că, deşi nu a participat la discuţiile dintre companii, Rompetrol a fost sancţiontă "pentru că ştia ce fac ceilalţi şi a acţionat în consecinţă".
-----
UPDATE Consiliului Concurenţei a sancţionat companiile OMV Pet