Liniile de producţie a apei grele nu mai pot funcţiona după 2018. Apa ultrapură, cu un conţinut sărăcit în deuteriu şi mineralizat, va aduce beneficii importante consumatorilor. Pentru 2012 - 2013 a fost planificată investiţia pentru realizarea instalaţiei de îmbuteliere şi utilităţile necesare.
Iminenta apropiere a termenului la care expiră durata de viaţă a liniilor de producţie de apă grea de la Drobeta Turnu Severin i-a determinat pe oficialii Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare să iniţieze demersurile necesare fabricării apei ultrapure.
„O preocupare actuală a specialiştilor din RAAN este aceea legată de obţinerea unui alt produs nou - apa ultrapură - cu un conţinut sărăcit în deuteriu şi mineralizat, care va conduce la beneficii importante de sănătate pentru consumatori. Până la această dată (24 noiembrie 2011 - n. r.) au fost obţinute de la factorii de răspundere licenţele pentru produs şi procedeu. Pentru 2012-2013 a fost planificată investiţia pentru realizarea instalaţiei de îmbuteliere şi utilităţile necesare. În anii următori, Romag-Prod va livra pieţei un produs pur şi ieftin de care să beneficieze cât mai mulţi oameni. Fiind singura uzină de apă grea şi supergrea din UE şi dispunând de toate condiţiile tehnologice, uzina de apă grea va fi un factor de dezvoltare regional“, a declarat Constantin Bolocan, directorul general al Romag-Prod, sucursala RAAN.
Întrebat dacă Romag-Prod poate produce materia primă pentru reactoarele de fuziune, aşa cum susţineau reprezentanţii instituţiei în urmă cu trei ani, Constantin Bolocan a afirmat că Romag-Prod are capacitatea de a fabrica anual aproximativ 160 de tone de apă supergrea de concentrație 99,999% din care se obţine deuteriul pur pentru reactoarele de fuziune.
„Acest fapt se va concretiza odată cu finalizarea proiectului ITER şi trecerea la dezvoltarea noii tehnologii, care va asigur