Decizia Curţii Constituţionale de a respinge Legea referitoare la câinii comunitari nu echivalează cu salvarea acestora de la eutanasiere.
Potrivit Constituţiei, Parlamentul trebuie să modifice, în termen de 45 de zile, prevederile declarate neconstituţionale. În caz contrar, acestea sunt considerate anulate.
Practic, Parlamentul poate reintroduce legea pe ordinea de zi şi o poate revota, dacă respectă solicitările Curţii, de exemplu ca forma votată de Senat şi de Cameră să nu difere în mod fundamental. Argumentele Curţii Constituţionale vor fi prezentate în motivarea deciziei, care urmează să fie făcută public în perioada următoare.
Această procedură este prevăzută de articolul 147 din Constituţie. „Dispoziţiile din legile şi ordonanţele în vigoare, precum şi cele din regulamente, constatate ca fiind neconstituţionale, îşi încetează efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curţii Constituţionale dacă, în acest interval, Parlamentul sau Guvernul, după caz, nu pun de acord prevederile neconstituţionale cu dispoziţiile Constituţiei. Pe durata acestui termen, dispoziţiile constatate ca fiind neconstituţionale sunt suspendate de drept.", prevede articolul menţionat din Constituţie.
Parlamentarii aşteaptă motivarea Curţii
Sesizarea privind neconstituţionalitatea Legii pentru modificarea şi completarea OUG 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân a fost făcută în 25 noiembrie, de către 70 de deputaţi PSD şi 54 de deputaţi PNL.
Potrivit sesizării, prevederile Legii de modificare şi completare a OUG 155/2001 încalcă articolul 61 alineatul 2 din Constituţie, întrucât forma în care a fost adoptată în 22 noiembrie de Camera Deputaţilor diferă fundamental de proiectul aprobat la Senat.
Totodată, legea încalcă articolul 115 alineatul 4 din Constituţie, întrucât aceasta este o propunere de com