Preşedintele UDMR spune că autonomia teritorială cerută de maghiari în Covasna şi Harghita ar fi o formă de administrare în cadrul statului suveran, care nu modifică graniţele României.
De la un om cu experienţă în politică se aşteaptă, în primul rând, echilibru. Deşi este tânăr, Kelemen Hunor se califică în restrânsa „ligă" a politicienilor cu discurs raţional. Sigur, opinia sa în legătură cu autonomia zonelor locuite de etnici maghiari este discutabilă, însă preşedintele UDMR este un interlocutor, spre deosebire de alţii. Se arată conştient de asta şi discută deschis, fără patimi inutile cu iz de secol XIX, despre Europa de mâine. Kelemen Hunor nu-şi critică nici partenerii de coaliţie, deşi lasă de înţeles că ar avea ce să le reproşeze. Joacă cu tact şi răbdare, aşa cum a făcut şi predecesorul său la conducerea Uniunii, Marko Bela. În rândurile care urmează veţi descoperi un politician abil, conştient că se poate distinge în zona decizională românească prin prudenţă şi calm.
CARTE DE VIZITĂ
- Kelemen Hunor s-a născut la 18 octombrie 1967, în comuna Cârţa, judeţul Harghita.
- Este licenţiat în medicină veterinară (1993) şi filosofie (1997).
- A fost jurnalist la Radio Cluj, emisiunea în limba maghiară (1990-1997).
- A fost secretar de stat în Ministerul Culturii (1997-2000) şi a obţinut trei mandate în Camera Deputaţilor (2000-prezent).
- A candidat la alegerile prezidenţiale din 2009, obţinând 3,83% din voturi.
- Este ministru al Culturii (din 2009) şi preşedinte al UDMR (din februarie 2011).
Citește și editorialul:
Ungurii ne servesc o lecţie
„Niciun stat din Europa nu va scăpa ieftin"
„Adevărul": Englezii spun „Să ne ferească Dumnezeu de vremuri interesante!" Iată că trăim vremuri din ce în ce mai interesante. Sunteţi ministru în Guvernul României - cum vedeţi anul 2012? @N