Băncile au constituit la începutul acestei săptămâni depozite overnight (pe o zi) record la Banca Centrală Europeană (BCE), de 482 mld. euro, cu 18 mld. euro mai mult decât recordul precedent, stabilit în ziua anterioară, semn că instituţiile de credit continuă să caute un loc sigur pentru lichidităţile lor din cauza îngrijorărilor privind sănătatea sistemului financiar al zonei euro, scrie Bloomberg.
Depozitele record constituite la BCE demonstrează că băncile preferă să câştige dobânzi mai mici decât ar fi primit dacă s-ar fi împrumutat reciproc sau chiar să suporte anumite pierderi. Luna trecută BCE a împrumutat 523 de bănci cu suma, de asemenea record, de 489 miliarde de euro pe trei ani. Banii au fost daţi cu o dobândă de 1% pe an. Dobânda pentru depozitele overnight este de 0,25%. Creditarea totală a BCE era, în raportul de marţi, de 685 miliarde de euro, băncile returnând astfel instituţiei în depozite 70% din banii împrumutaţi.
În prezent, BCE reprezintă principala sursă de finanţare pentru băncile cu probleme. Instituţiile de credit europene plătesc asigurătorii şi fondurile de pensii pentru ca aceştia să le preia obligaţiunile care nu pot fi transformate în lichidităţi şi să le dea în schimb active de o calitate mai bună, în efortul de a-şi asigura finanţare de la BCE, care acordă fonduri doar dacă primeşte garanţii.
Cod roşu de furtună în Italia
Băncile italiene au împrumutat luna trecută de la BCE suma record de 210 miliarde de euro, aproape un sfert din lichiditatea totală asigurată de instituţie, potrivit Financial Times.
În luna anterioară creditele accesate s-au situat la 153,2 miliarde de euro. Creşterea împrumuturilor de la BCE subliniază tensiunile din sistemul financiar al Italiei.
Oficial, BCE a majorat dramatic lichiditatea pusă la dispoziţia băncilor pentru a le ajuta şi pentru a preveni apariţi