Deși nu este de așteptat ca Mario Draghi, președintele Băncii Centrale Europene, să recunoască acest lucru după întâlnirea de joi cu privire la nivelul dobânzii-cheie, economia uniunii monetare beneficiază în mod semnificativ de slăbiciunea monedei unice. O scădere mai accentuată ar fi binevenită de companiile din cele 17 țări membre ale regiunii.
Cursurile valutare sunt importante instrumente de verificare a încrederii în sistemele economice, în guverne, politicieni și băncile centrale. Declinul euro, care a prins viteză spre sfârșitul lui 2011 și a continuat în noul an, reprezintă un vot de neîncredere al piețelor financiare față de capacitatea liderilor zonei euro de a soluționa criza galopantă a datoriilor suverane, arată revista financiară „Financial Times”
Cu toate acestea, în timp ce BCE este așteptată să mențină dobânda-cheie neschimbată la 1% și să evite o angajare mai activă în combaterea crizei, scăderea euro ar putea ușura efectele a ceea ce ar putea fi o recesiune economică prelungită și adâncă a zonei euro. Mai ales în țările din sudul Europei, unde măsurile de austeritate fiscală strivesc cererea domestică, acest impuls pentru exportatori pare să fi picat exact la țanc.
Scăderea euro este modestă, privită din perspectivă istorică. Chiar și un urma declinului recent, care la adus la valori minime din ultimele 16 luni față de dolar, euro rămâne la valori semnificativ mai mari față de moneda americană decât cursul avut înainte de izbucnirea crizei financiar-globale în 2007. Slăbiciunea actuală este, totodată, incomparabilă cu primii ani de după lansarea euro în 1999 când moneda unică s-a prăbușit rapid sub nivelul de paritate cu dolarul.
Efecte benefice
Cu toate acestea, impulsul acordat perspectivelor de creștere economică ale zonei euro s-ar putea dovedi a fi semnificativ.
Față de dolar, euro a