Argumentele lui Raed Arafat împotriva legii sănătăţii sunt "false". O spune într-un interviu la RFI unul dintre iniţiatorii legii sănătăţii, Cristian Vlădescu. Sistemul 112 va rămâne sub controlul statului, mai declară directorul general al Şcolii Naţionale de Sănătate Publică şi Management Sanitar, după ce Arafat şi-a dat demisia din postul de subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii.
Reporter: Cum priviţi argumentele aduse de Raed Arafat împotriva legii sănătăţii?
Cristian Vlădescu: Eu le privesc ca fiind false şi discuţia asta am avut-o cu domnia sa în urmă cu trei luni în repetate rânduri. Nu a putut să argumenteze nici una din temeri.
Rep.: Noutatea adusă de proiectul legii în sistemul de urgenţă o reprezintă iniţiativa de a lăsa asistenţa medicală nu doar pe seama ambulanţei de stat şi a SMURD, ci şi pe seama unor operatori privaţi. Raed Arafat spune că acest lucru ar distruge sistemul integrat de urgenţă.
C.V.: Ştiu, dar ar trebui să o şi susţină coerent. Şi astăzi, în sistemul de care vorbim şi care funcţionează excepţional, după cum spune domnul Arafat, există în sistemul integrat 112 ambulanţe private. Dar aş vrea să spun un lucru foarte clar: nicăieri pe parcursul capitolului referitor la sistemul de urgenţă nu apare nici cuvântul "comercial", nici cuvântul "privat". Pur şi simplu se spune că ambulanţele care intră în sistem trebuie omologate de Ministerul Sănătăţii, iar acesta este singurul paragraf care diferă de legea în vigoare. Adică, altfel spus se deschide posibilitatea tuturor tipurilor de ambulanţe să intre în sistem, să fie la acelaşi standard de calitate, pe care îl omologhează ministerul, cel care face acest lucru şi astăzi şi cel care stabileşte inclusiv localizarea acestor ambulanţe. Noi ne-am aşteptat prin legea aceasta, când s-a discutat inclusiv la nivelul ministerului şi al Casei de Asigurări ca pr