Fragmente din sonda spaţială rusă Phobos-Grunt, care a rămas după lansare pe orbita terestră în loc să se îndrepte spre Marte, urmează să cadă în Oceanul Indian, pe 15 ianuarie, a anunţat miercuri agenţia spaţială Roskosmos, citată de AFP.
"Fereastra prevăzută pentru căderea pe Terra a fragmentelor din Phobos-Grunt a fost stabilită la intervalul 14-16 ianuarie, însă data de referinţă este 15 ianuarie, la 13.18, ora Moscovei" (09.18 GMT), potrivit unui comunicat postat pe site-ul agenţiei Roskosmos.
Potrivit unei hărţi publicate de agenţia spaţială rusă, resturile din această sondă vor cădea în Oceanul Indian.
"Data şi locul exact în care vor cădea fragmentele desprinse din Phobos-Grunt vor fi precizate pe măsură ce sonda pierde în altitudine", precizează site-ul Roskosmos.
Sonda Phobos-Grunt a fost lansată în noaptea de 8 spre 9 noiembrie 2011, dar, în loc să se înscrie pe traiectoria care urma să o ducă spre Phobos, unul dintre sateliţii planetei Marte, a rămas pe orbită în jurul Terrei şi de atunci pierde puţin câte puţin din altitudine.
Phobos-Grunt, alcătuită din două module - din care unul era capabil să revină pe Terra -, avea ca obiectiv colectarea unor eşantioane de rocă şi praf de pe Phobos. Scopul era să determine dacă Phobos este un asteroid rămas captiv pe orbita lui Marte sau dacă acest mic corp ceresc - cu un diametru de 18 kilometri - este un fragment desprins din planeta roşie.
Sonda Phobos-Grunt a fost prima tentativă a Rusiei din ultimii 15 ani de a realiza o misiune de explorare interplanetară, după eşecul suferit în noiembrie 1996 de sonda Mars 96, care s-a prăbuşit în Oceanul Pacific. Eşecul acestei sonde a reprezentat în acelaşi timp eşecul primei misiuni a Chinei spre Marte, întrucât Phobos-Grunt ar fi trebuit să plaseze satelitul Yinghuo-1 pe orbita planetei roşii, cu scopul de a-i studia şi monitoriza supraf