Mario Monti, prim-ministrul Italiei, cere sprijinul U.E. pentru a evita protestele populaţiei, ca reacţie la lipsa de rezultate a măsurilor de austeritate puse în practică. Întâlnirea dintre Monti şi Merkel are loc azi la Berlin şi are ca obiectiv găsirea de soluţii pentru ameliorarea efectelor negative ale crizei.
Noul prim-ministru italian, care l-a înlocuit pe Berlusconi, a redus cheltuielile bugetare conform cererilor U.E., iar acum Monti vrea ca U.E. să garanteze scăderea dobânzii pentru împrumuturile Italiei, relatează Bloomberg.
Şi asta pentru că, în cazul în care măsuri de austeritate impuse nu au rezultate rapide, care să convingă populaţia de eficienţa acestora, există riscul accenturării curentului radical Euro-sceptic. „Cer sacrificii grele de la italieni. Pot face asta numai dacă sunt vizibile avantaje concrete. Altfel, Italia va protesta împotriva Uniunii, şi mai ales împotriva Germaniei, considerată exponentul intoleranţei din U.E., şi împotriva Băncii Centrale Europene”, declară Monti.
Citeste aici despre atitudinea lui Monti fata de Economia Germaniei
Italia se află pe locul al treilea în topul celor mai mari economii din zona euro. Atât cancelarul german, cât şi preşedintele Franţei s-au arătat dispuşi să participe la eforturile lui Monti de a diminua datoria Italiei, cea mai apăsătoare din întreaga Uniune Europeană, după cea a Greciei. O altă întâlnire între Merkel, Sarkozy şi Monti urmează a avea loc pe 20 ianuarie, la Roma.
Întâlnirile dintre liderii europeni din această lună sunt pregătiri pentru summit-ul din 30 ianuarie. Scopul acestor întruniri este de a asigura integritatea U.E. şi de a diminua efectele negative ale crizei. Relansarea economică şi creşterea numărului locurilor de muncă sunt însă singurele măsuri ce pot conduce la reaşezarea şi stabilizarea Europei, şi din păcate, strâns legate una