PARTENERIAT . Din toamnă, 90 de studenţi kazahi vor studia în propria ţară, după programa Universităţii Maritime din Constanţa, cu profesori români. Fiecare promoţie va aduce universităţii 150.000 de dolari. Sursa: Fotografii: Codrin Prisecaru
Începând din 1 septembrie 2012, zece profesori ai Universităţii Maritime din Constanţa vor preda studenţilor kazahi cursuri specifice învăţământului de marină, pe baza unor programe româneşti. Decizia de a accepta o filială românească a fost luată de Guvernul din Kazahstan după o analiză a mai multor universităţi de profil din lume.
Scopul kazahilor este să reducă numărul străinilor care muncesc pe platformele de extracţie şi pe navele care fac legătura între platforme şi port şi să pregătească oamenii lor în acest domeniu.
Filiala universităţii româneşti va funcţiona în oraşul port Aktau, iar în primii doi ani, până la ridicarea construcţiei, cursurile vor avea loc în cadrul unei univerisăţi tehnice din aceeaşi localitate.
Au acceptat parteneriat cu ţara în care nu se vorbeşte rusa
"Universitatea din Aktau nu are o facultate de marină recunoscută, ci doar o specializare, care nu are cum să acopere necesarul, la cât de multe zăcăminte de gaz şi petrol au. Mulţi actori importanţi de pe această piaţă se află acolo", spune Cornel Panait, rectorul Universităţii Maritime din Constanţa.
Conform acestuia, kazahii au vizitat şi evaluat mai multe universităţi de marină: cea din Sankt Petersburg, Academia Navală de la Odesa, Ucraina şi cea de la Vladivostok, Rusia. "Ne-au ales pe noi. Am fost oarecum surprinşi, pentru că ne aşteptam să facă parteneriat cu o universitate şi o ţară în care se vorbeşte limba rusă", mai spune rectorul.
Şapte hectare pe malul mării
Memorandumul a fost semnat în 2 decembrie 2011, iar guvernul kazah a alocat şapte hectare pe malul mării pentru construcţia noii universităţ