În pofida crizei globale, Germania şi-a redobândit statutul unei „locomotive economice” a Europei.
Corespondentul RFI la Berlin, William Totok:
2011 a fost cel de-al doilea an în care economia germană a înregistrat o creştere substanţială. Potrivit cifrelor publicate de Oficiul Federal de Statistică din Wiesbaden, Produsul Intern Brut a crescut cu 3 procente. Impulsurile pentru această creştere se datorează, potrivit Oficiului, consolidării situaţiei economice interne. Experţii de la Wiesbaden opinează că procesul de consolidare economică a avut loc în prima parte a anului trecut.
Şi datoriile de stat au scăzut anul trecut, fiind cifrate la un procent din Produsul Intern Brut. Asta înseamnă că Germania nu a depăşit pragul de deficit stabilit de către Uniunea Europeană. În anii precedenţi, deci în 2009 şi 2010, acest prag de stabilitate fusese depăşit. Pragul stabilit în Uniunea Europeană este de 3 procente.
Creşterea actuală a avut loc după ce în anul 2009 economia germană a trecut prin cea mai gravă recesiune din istoria Republicii Federale, înregistrând o scădere cu 5,1 procente.
În pofida acestor ştiri pozitive, experţii de la Oficiul de Statistică privesc viitorul cu optism temperat, notează un analist al televiziunii publice ARD. Asta se datorează în primul rând crizei din zona euro şi scăderii economiei la nivel global. Aceste fenomene şi-au lăsat amprenta şi asupra economiei germane, care în ultimele patru luni ale anului trecut a înregistrat o uşoară scădere, cifrată cu 0,25 procente.
Creşterea prezentă se explică prin faptul că volumul consumului intern a fost cu mult mai mare decât volumul investiţiilor. Consumatorii interni au cheltuit la fel de mult ca şi în urmă cu cinci ani. Exporturile,