O emisiune comună de bonduri, limitată în timp și mărime, realizată doar pentru a reduce datoria publică a statelor membre ale zonei euro sub 60% din PIB este o propunere pe care comisarul european pentru afaceri economice, Olli Rehn, a anuntat ca o agreaza pentru ieșirea din impasul financiar.
Propunerea a fost inițiată de consultanți independenți germani si implică punerea în comun a datoriilor în exces, înt-un fond de răscumpărare, de către țările care au depășit pragul de 60% din PIB prevăzut de regulile zonei euro.
„Nu aș amesteca-o cu procedura eurobondurilor, dar o consider o propunere inteligentă, posibil de realizat și de perspectivă”, a declarat Olli Rehn la Parlamentul European în cadrul unei audieri privind euro-obligațiunile.
Emiterea de obligațiuni comune ale zonei euro, care să împartă riscul împrumuturilor între toate statele membre, nu a fost până acum acceptată. Principalul opozant rămâne Germania, în condițiile în care o astfel de procedură ar însemna subvenționarea indirectă, de către țările cu situații financiare stabile, a costurilor împrumuturilor publice pentru state care nu mai reușesc să atragă acum finanțare decât la dobânzi uriașe. O astfel de „socializare” a riscurilor și costurilor contravine în prezent principiilor Tratatului de la Maastricht, care stipulează că nicio țară nu poate răspunde pentru datoriile altei țări.
Modificarea Tratatului ar fi necesară cu siguranță în două dintre cele trei variante supuse în prezent dezbaterii publice pentru emiterea obligațiunilor comune (Bonduri de Stabilitate). Potrivit comisarului Olli Rehn, prima opțiune ar echivala substituirea totală a emisiunilor de titluri guvernamentale cu Bonduri de Stabilitate, care ar fi garantate în comun de toate statele din zona euro. „O astfel de variantă ar asigura foarte eficient beneficiile unui bond comun. O piață foarte mare, o