POLITICĂ. Unii parlamentari PSD şi PNL se tem că Victor Ponta şi Crin Antonescu ar putea folosi scrutinul de stabilire a candidaţilor pentru a scăpa de indezirabili.
Testarea preliminară a candidaţilor USL prin organizarea unor alegeri deschise se vrea un boom de imagine pentru partidele din opoziţie. Surse din cadrul USL susţin că unii parlamentari în funcţie, cu relaţii mai reci cu liderii celor două partide, se tem că rezultatele acestor testări preelectorale ar putea fi folosite de Victor Ponta şi Crin Antonescu pentru a curăţa viitoarele liste cu candidaţi de cei consideraţi indezirabili, situaţie care ar putea isca frământări şi tensiuni în rândurile PSD şi PNL.
Metoda Năstase
Ideea organizării unor alegeri preliminare pentru selectarea celor mai buni candidaţi pentru locale şi parlamentare nu este una originală. PDL a anunţat o măsură similară, iar fostul lider social-democrat, Adrian Năstase a încercat să o folosească în 2004. Popularizată în mass-media, iniţiativa lui Năstase a săltat temporar partidul în sondaje.
Presiunile lui Ion Iliescu, care-şi dorea favoriţii rămaşi pe dinafară impuşi pe listele cu candidaţi eligibili, dar şi negocierile cu PUR-ul de atunci, au atârnat ca o piatră de moară de iniţiativa lui Năstase, care a pierdut tot avantajul de imagine dobândit.
Prin anunţarea organizării până în iunie a unor alegeri preelectorale, USL încearcă în prezent să controleze agenda politică şi să mărească vizibilitatea la nivel naţional şi local, mai ales în colegii, a propriilor candidaţi.
Liderii USL au supralicitat, însă, anunţând că votul va fi unul deschis, public, la care pot participa nu numai membrii, dar şi simpatizanţii USL, cât şi electoratul altor partide. "Poate veni oricine să voteze. Chiar şi votanţii PDL. Şi chiar îi încurajăm să vină să voteze. Orice persoană cu drept de vot poate veni să voteze în alegerile