Din peste 3.000 de naşteri înregistrate în 2011 la cel mai mare spital din Craiova, în 213 cazuri mamele sunt minore, 38 dintre ele cu vârsta sub 15 ani. Acestora li se adaugă alte 66 de minore, între 14 şi 16 ani, care au născut la Spitalul „Filantropia“. Naşterile în rândul minorelor au ajuns de la an la an tot mai numeroase, după cum spun medicii şi asistenţii sociali. Vinovaţi de problemele legate de contracepţie pe care le au tinerii sunt, înainte de toate, părinţii şi şcoala.
Auzim tot mai des că fete cu vârste fragede devin mame. Că aceşti copii, care nici măcar nu au carte de identitate, devin peste noapte părinţi şi se înhamă la o corvoadă de neimaginat pentru ei. Şi, mult mai grav, nou-născuţii sunt rodul unor relaţii între colegi de clasă de 14 - 15 ani și ajung să fie abandonaţi, uitaţi prin spitale sau prin centre de asistenţă socială. Două exemple care se încadrează perfect în aceste tipare sunt minorele care la început de an au adus pe lume în Craiova două fetiţe. Fetele de 14 şi 16 ani au rămas însărcinate în urma unor relaţii pe care le-au avut tot cu minori de aceeaşi vârstă cu ele. Şi ştirile de acest gen nu se opresc aici, fiindcă fenomenul este prezent la nivelul întregii ţări. În 2009, o tânără din comuna brăileană Romanu a rămas însărcinată la doar 13 ani cu vărul ei de 24 de ani, în anul 2010 o fetiţă de 11 ani din Sibiu a adus pe lume un copil, în 2011 o fetiţă de 12 ani a născut la Spitalul de Urgenţă din Bucureşti. Ultimele date de acest fel sunt despre o fetiţă de 11 ani care a rămas însărcinată cu un bărbat de 21 de ani.
Fete bune de măritat
În Craiova, numărul copiilor care aduc pe lume copii în urma unor relaţii întâmplătoare a crescut de un an la altul. Îngrijorător este faptul că aceşti minori nu provin din familii de romi, unde se ştie că naşterea şi căsătoriile la vârste fragede fac parte din tradiţie