Localitatea bănăţeană devine una dintre cele mai apreciate destinaţii turistice din sud-vestul României.
Poiana Mărului a devenit una dintre staţiunile montane căutate de turişti. A fost ridicat un schit, pentru ca cei care ajung la Poiana Mărului să poată beneficia şi de momente de înălţare sufletească. În prezent, oamenii construiesc vile, hoteluri şi turismul renaşte din nou.
Poiana Mărului, locul preferat de daci
De la Caransebeş până la Poiana Mărului peisajul este deosebit. Drumul trece prin Oţelul Roşu şi apoi, după 25 de kilometri de basm ajunge în staţiune. Timişorenii spun că pe cei 135 de kilometri îi parcurg relativ uşor pentru a beneficia de aerul deosebit de la Poiana Mărului.
Dacii, glăsuiesc legendele locale, au fost de fapt primii locuitori ai zonei. Arheologii au găsit la altitudinea de 1.200 de metri pe versantul nordic al masivului Muntele Mic, un altar păgân. Localnicii denumesc zona „Pietrele Scorile" şi explică că a fost zona preferată de daci pentru vânătoare. „Legenda spune că undeva, pe traseul dintre Muntele Mic şi Poiana Mărului a fost îngropat regele dac Scorilo". De asemenea, localnicii susţin că pe acolo au fost îngropate comori dacice şi de aceea, de multe ori, printre turiştii dornici de relaxare, îşi fac apariţia şi căută-torii de comori. Ei au hărţi vechi, dar şi mai noi, cu localizare prin satelit. Oferă sume consistente de bani ca să ajungă exact la locurile unde cred ei că se află aurul dacic.
Ciobanii explică cum în stânca lui Scorilo, într-o peşteră, s-ar află îngropată o comoară dacică extrem de preţioasă. „Mai mult, se spune că locul este marcat de prima rază de soare care cade pe mijlocul peretului muntelui, chiar în ziua de 21 iunie, ziua solstiţiului de vară. Dar, conform legendei, cei ce caută şi dezgroapă cu bună stiinţă comorile dacice, vor avea numai necazuri". Localnicii susţin