Premierul Mario Monti a subliniat că Italia nu merită imaginea de „infecţia Europei“ după ce a înghiţit pastila austerităţii impuse de Germania, care profită de criză.
Într-o vizită la Berlin, unde a avut o întâlnire cu Angela Merkel, cancelarul german, Mario Monti, şeful guvernului tehnocrat de la Roma, nu şi-a ascuns invidia pentru dobânda extrem de redusă cu care se împrumută Germania de pe pieţele financiare, pe când obligaţiunile Italiei se vând la dobânzi apăsătoare, de peste 7%, deşi a luat la presiunile externe măsurile de austeritate vizând reducerea deficitelor şi recâştigarea credibilităţii pieţelor financiare.
„Dacă italienii nu vor vedea în viitorul apropiat rezultatele sprijinului lor pentru reforme şi austeritate, va apărea, şi deja se profilează, un protest faţă de Europa, Germania, ca promotoare a intoleranţei, dar şi faţă de Bănca Centrală Europenă. Eu le pot cere italienilor sacrificii - dar le pot cere numai dacă se văd şi rezultatele", a spus Monti. El a avertizat că italienii se pot arunca în braţele politicienilor populişti dacă situaţia economică nu se va îmbunătăţi.
Italia, responsabilă
De asemenea, premierul italian a subliniat că a venit la Berlin să reprezinte o „ţară puternică şi orgolioasă", care nu vrea „recompense" din partea UE, ci recunoaşterea că nu mai e o ameninţare pentru moneda euro. "Europa nu trebuie să se mai teamă că Italia este o sursă de infecţie pentru zona euro (...) Iar dobânzile datoriei italiene nu mai sunt justificate în urma eforturilor pe care le facem", a evidenţiat premierul italian, care trebuie să atragă numai până în aprilie de pe pieţele financiare peste 200 de miliarde de euro, pentru a acoperi scadenţe ale împrumuturilor anterioare.
Înainte de a veni la Berlin, Monti a spus bătăios şi că Germania profită cel mai mult de pe urma pieţei comune şi a monedei euro, iar apoi i-a ceru