Ambulanţele diviziilor medicale din cadrul firmelor de protecţie şi pază sunt pregătite să ofere servicii de urgenţă. Scandalul dintre preşedintele Traian Băsescu şi Raed Arafat a acoperit tocmai vocile operatorilor privaţi care ar putea să ofere asistenţă medicală de urgenţă.
În momentul de faţă, există mai multe clinici şi spitale particulare care oferă servicii de ambulanţă de ani buni, iar managerii acestora au deja o experienţă bogată în domeniu.
Proiectul legii privind reorganizarea sistemului sanitar prevede ca în sistemul naţional de urgenţă, acoperit acum doar de SMURD şi de ambulanţele de stat, să poată intra şi furnizori omologaţi de Ministerul Sănătăţii. Practic, banii alocaţi Urgenţei urmează să fie împărţiţi între mai mulţi furnizori.
Prevederile referitoare la sistemul de urgenţă din proiectul de lege sunt privite cu interes de către medicul Eduard Sersea, vicepreşedinte al Asociaţiei Ambulanţelor Private din România şi director general al Ambulanţei BGS, societate din cadrul cunoscutei firme de securitate. „Iniţiativa este bună. Concurenţa naşte calitate, iar, după cum ştim, statul este un slab manager. Aşteptăm cu interes forma finală şi adoptarea legii. Bineînţeles şi normele de aplicare", ne-a declarat Eduard Sersea.
„Această activitate trebuie să fie foarte bine reglementată. Cred că trebuie să fie criterii foarte dure de selecţie, astfel încât doar cele mai pregătite firme să poată accede la aceste servicii", este de părere Cătălin Stănescu, directorul Nei Medica, o instituţie medicală privată dezvoltată tot pe lângă o firmă de pază şi protecţie. Dacă se va ivi oportunitatea, avem capacitatea şi fondurile necesare pentru a investi în servicii medicale de urgenţă. Deocamdată avem ambulanţe de transport doar pentru abonaţi", a adăugat Cătălin Stănescu.
Nu există competiţie cu SMURD
Cei din sistemul privat văd se