Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, spune că deciziile băncii centrale de a reduce dobânda-cheie vor avea efecte în piaţă într-un interval de 4-7 luni, adică spre jumătatea acestui an.
"Deciziile din noiembrie şi ianuarie ale BNR se vor vedea în piaţă la timpul potrivit, respectiv la 4-7 luni. Indiferent ce spun băncile - că au dificultăţi, că nu vor face, că nu vor drege -, este limpede că acele bănci care se vor sustrage, adică se vor îndepărta de valul pe care l-a indicat BNR - de scădere a dobânzilor -, vor pierde cote de piaţă', a afirmat, la Realitatea TV, Adrian Vasilescu. Acesta a subliniat că direcţia în piaţă este dată de Banca Centrală şi nu de o bancă oarecare, „oricât de mare ar fi ea". Spun „indicat de BNR" (valul - n.r.) - cuvântul nu este foarte potrivit, dar l-am folosit intenţionat, pentru a explica un lucru: apar vorbe că nu ştiu ce bancă dă direcţia în piaţă. Direcţia în piaţă o dă Banca Naţională, asta este un lucru clar. Nici o altă bancă nu are cum să dea direcţia în piaţă, oricât de mare ar fi ea', a precizat consilierul guvernatorului BNR.
Mecanism consacrat
Adrian Vasilescu a explicat că nu numai în România, ci în toată lumea, există un mecanism de transmitere a deciziilor în piaţă care durează timp de mai multe luni.
‚Există un mecanism de transmitere a deciziilor în piaţă - şi asta nu se întâmplă în România, se întâmplă în toată lumea. O decizie a BNR se transmite în piaţă în 4-6 luni. Acum o să vedem aşa: decizia din 2 noiembrie (2011 - n.r.) abia îşi face loc în piaţă acum. Ea se interferează acum cu cea din 5 ianuarie. Noi vedem acum comentarii care spun că decizia din noiembrie nu a avut nici un efect, decizia din ianuarie nu va avea nici un efect. Aceste comentarii nu ţin seamă de realităţi. Aş îndrăzni să spun că sunt făcute de oameni care nu ştiu cum funcţionează piaţa şi fac totuşi comentarii