Peste 200.000 de români, în special vârstnici din instituţii publice de protecţie, cadre medicale, diabetici ori bolnavi de inimă au fost imunizaţi cu un produs a cărui formulă este incompletă.
Toţi medicii de familie din ţară au fost anunţaţi să nu mai administreze pentru moment vaccinul antigripal primit de la Ministerul Sănătăţii şi produs de Institutul Cantacuzino.
Oficial, vaccinul cumpărat de la Cantacuzino nu oferă protecţie contra tuturor celor trei tulpini de vaccin incluse (A/H3N2, A/H1N1 şi B), iar problema nu ar prespune niciun risc major pentru sănătate, cu ex cepţia lipsei protecţiei faţă de virusul B.
Din fericire, în România nu circulă pentru moment tulpina de vaccin cu probleme, respectiv cea de tip B, ci doar virusul gripal de tip A/H3N2. Virusul B a fost identificat însă în mai multe ţări din Uniunea Europeană, printre care Spania.
Dozele de vaccin neconforme vor fi distruse
Medicii de familie din Timiş au fost notificaţi să nu mai administreze vaccinul antigripal. Până acum, în judeţ au fost vaccinate 11.279 de persoane, cu dozele care s-au dovedit neconforme. În toată ţara, s-au făcut peste 200.000 de vaccinări cu un produs a cărui formulă a fost greşită.
"În farmacia Direcţiei de Sănătate Publică Timiş avem 564 doze de vaccin antigripal, iar în cabinetele medicilor 7.557 de doze. Noi i-am anunţat să nu mai administreze vaccinul. Întrucât nu am primit ordin de a se returna vaccinul, dozele rămân pe loc", a declarat Dana Hurja, purtător de cuvânt al DSP Timiş.
Răspândirea virusurilor gripale și virozelor în Europa
Sursa: Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor Transmisibile
Situaţia e similară şi în restul ţării, unde peste 100.000 de doze de vaccin antigripal cu probleme au rămas în frigidere, restul de până la 350.000 fiind deja administrate mai ales vârsnicilor de peste 65 de