Analiştii băncii americane Barclays susţin, în cel mai recent raport pe care l-au realizat, că există o legătură clară între construcţia de zgârie-nori şi apariţia crizelor financiare, informează BBC.
Potrivit analiştilor americani, construcţia de zgârie-nori ar putea indica o corecţie economică iminentă în ţările în care sunt ridicaţi.
Istoric, construcţia de zgârie-nori a fost caracterizată de explozii de activitate intensă, dar sporadică, care coincid cu accesul facil la credit, creşterea preţului terenurilor şi optimism exagerat.
De multe ori, însă, până la terminarea zgârie-norilor, economia intră deja în recesiune, a afirmat Andrew Lawrence, analist la Barclays Capital.
În acest sens, boom-ul zgârie-norilor din China şi India ar putea fi un semn că cele două ţări se îndreaptă către un declin economic imediat.
În prezent, în China se află jumătate din zgâre-norii în construcţie din întreaga lume. În această categorie intră doar clădirile cu înălţimea de peste 240 de metri.
India, ţară cu numai doi zgârie-nori, se află la începutul unei dezvoltări puternice pe această zonă, având 14 atfel de clădiri în construcţie, inclusiv al doilea cel mai înalt turn din lume, în capitala financiară a ţării, Mumbai.
Argumentele analiştilor, printre altele, sunt susţinute de următoarele evenimente:
Marea Depresiune a lovit chiar în perioada în care se finaliza construcţia unor clădiri ce doborau recorduri de înălţime, precum 40 Wall Street, Chrysler Building şi Empire State Building. Toate cele trei au fost terminate în 1929-1931.
Criza economică şi cea a ptrolului din anii '70 au coincis cu finalizarea turnurilor gemene din New York în '72 şi '73, respectiv a Sears Tower în Chicago în '74.
Criza financiară din Asia a lovit odată cu terminarea turnurilor Petronas în