Rezerva Federală a Statelor Unite (banca centrală a SUA) a anunţat, marţi, că anul trecut a contribuit cu 76,9 miliarde de dolari la Departamentul de Trezorerie al SUA, adică a doua cea mai mare sumă din istorie, recordul fiind înregistrat în 2010: 79,3 miliarde dolari. Banca centrală a câştigat banii în urma investiţiilor făcute pentru a susţine economia Statelor Unite.
Anul acesta, contribuţia a fost uşor redusă din cauza sumei pe care Fed a plătit-o pentru a acoperi costurile noului Birou pentru Protecţia Consumatorilor Financiari şi a unui alt nou birou de Cercetări Financiare, creat în cadrul Departamentului de Trezorerie.
Rezerva Federală este obligată, prin lege, ca, în fiecare an, după acoperirea cheltuielilor, să predea Trezoreriei profiturile sale. Comparativ cu sumele uriaşe plătite în ultimii doi ani, în timpul celor cinci ani de dinainte de criză, Fed a adus o contribuţie medie anuală la Departamentul de Trezorerie de 23 de miliarde de dolari.
Aproape 97% din venitul Fed a fost generat de dobânzile încasate pe portofoliului de investiţii, inclusiv 2.500 de miliarde de dolari în titluri de trezorerie şi obligaţiuni ipotecare, pe care le-a acumulat în timpul crizei din 2008, într-un efort de a reduce costurile împrumuturilor pentru întreprinderi şi pentru consumatori, prin reducerea ratelor dobânzilor pe termen lung.
Prin aceste achiziţii, banca centrală a devenit cel mai mare investitor unic în datorii federale şi titluri de valoare emise de giganţii ipotecari deţinuţi de guvern, Fannie Mae şi Freddie Mac. Ca o consecinţă, cea mai mare parte a banilor ce ajung la Fed vin din partea contribuabililor, notează New York Times.
Oficialii Rezervei Federale susţin, însă, că astfel de eforturi neconvenţionale sunt necesare până când creşterea economică devine mai puternică. Ei susţin că prin acest ciclu - plăţile