Potrivit unui studiu realizat în Marea Britanie, cercetătorii au ajuns la concluzia că oamenii, la fel ca primatele, ascultă mai degrabă de prieteni decât de familie. Cercetătorii au studiat comportamentul maimuţelor şi au ajuns la concluzia că primatele răspund mai prompt atunci când se consultă cu un prieten decât cu membri ai familiei, teorie pe care au extins-o şi în cazul oamenilor, scrie Daily Mail.
Jerome Micheletta şi Bridget Waller, profesori la catedra de psihologie a Universităţii din Portsmouth, au studiat comportamentele sociale ale maimuţelor, urmărind modul în care macacii se consultă cu cei din jurul său când vine vorba de luarea unor decizii importante.
După un studiu amănunţit al privirilor cu care comunică maimuţele de la centrul Marwell Wildlife în grupurile din care fac parte, oamenii de ştiinţă au explicat că prieteniile le influenţează într-o proporţie mai mare deciziile decât o fac membrii familiei. Aceştia şi-au extins rezultatele studiului şi asupra oamenilor, explicând cum tinerii ascultă mai mult de cei care le sunt prieteni decât de cei din familie.
"Macacii se folosesc de privirile celor din jur pentru a se descurca în situaţiile complexe de care se lovesc. Această privire îi ajută pe indivizi să înveţe adevăratele valori despre mediul în care trăiesc, arătându-le indicii despre lucruri de interes, fie ea hrană, ameninţări sau altele", şi-a explicat modul de studiu profesorul britanic. Potrivit acestuia, macacii au primit cu rapiditate astfel de priviri din partea celor pe care îi consideră prieteni şi astfel, cercetătorii au concluzionat că o relaţie de prietenie poate fi independentă şi mai presus de statutul social şi de familie.
"Descoperirile noastre ne comunică ceva nou despre modul în care evoluează prieteniile şi cât de importante sunt acestea pentru actul cognitiv şi cel de comunicare, lucruri care nu au