Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, directorul FMI, Christine Lagarde, premierul italian, Mario Monti–toţi managerii de criză se îndreaptă către Berlin la începutul acestui an, pentru a găsi o soluţie la problemele din zona euro. Capitala Germaniei începe să înlocuiască Bruxelles-ul în aceste vremuri tulburi.
Dacă cineva primeşte bani ca să se împrumute, atunci ceva chiar nu e în regulă. Dar exact asta fac investitorii în aceste zile. Când Germania a scos pe piaţă obligaţiuni în valoare de 5,1 miliarde de euro la începutul acestei săptămâni, cumpărătorii erau pregătiţi să renunţe la dobândă, pentru privilegiul de a achiziţiona titluri de state made in Berlin.
Să fie Germania ultimul bastion de stabilitate în zona euro? Investitorii par convinşi de acest lucru. Economia creşte, şomajul scade, iar cetăţenii sunt relaxaţi. În acest context, toate drumurile duc la Berlin în chestiuni de criză europeană.
La început de 2012, în faţa birourilor doamnei Angela Merkel aproape că se face coadă de lideri europeni. Luni a fost Sarkozy. Marţi a fost Christine Lagarde, detalii despre această întâlnire nefiind publicate de nicio parte. Miercuri e rândul lui Mario Monti, premierul relativ nou al Italiei, care vine să explice cum va rezolva criza la el în ţară.
Contextul tensionat
La finele săptămânii trecute, presa a aflat că FMI-ul nu mai crede în capacitatea Atenei de a gestiona criza datoriei suverane. Nu e o veste bună pentru cancelarul Merkel şi nici pentru preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, care vor să păstreze Grecia în zona euro.
La Paris, Sarkozy se luptă pe mai multe fronturi, dar eforturile pentru realegerea sa la prezidenţiale sunt în capul listei. În consecinţă, dorinţa cea mai mare a preşedintelui francez este evitarea unei noi catastrofe până în alegerile franceze. O ieşire a Greciei din uniunea monetară ar fi