Agenda liderilor europeni, confruntaţi cu multiple probleme şi prognoze pesimiste, începe să fie din ce mai încărcata cu reuniuni şi consultări bilaterale sau plurilaterale în aşteptarea summit-ului din 30 ianuarie. Miercuri, la Paris, directoarea Fondului Monetar Internaţional, doamna Christine Lagarde, a discutat cu preşedintele Nicolas Sarkozy despre zona euro şi despre „situaţia economică internaţională”. Concluzia generală pare să fie că 2012 va fi şi mai dificil decât anul care a trecut.
Matei Vişniec:
Fondul Monetar Internaţional, în orice caz, a lansat o alertă în acest sens, cu atât mai mult cu cât previziunile iniţiale în materie de creştere economică mondială par contrazise de realitate, deci situaţia va fi mai proastă decât s-a prevăzut. Un semnal de alarmă care merită puţină atenţie este tras şi de Forumul Economic Mondial de la Davos, care îşi publică raportul anual privind riscurile în lume. Când spunem Davos, avem imediat în minte imaginea unei staţiuni balneare luxoase din Elveţia. Iar pentru săracii planetei, pentru lumea a treia, pentru numeroase sindicate şi categorii profesionale care nu joacă la bursă şi nu dispun de capitaluri care să aducă dividende, Forumul de la Davos este un club al celor bogaţi, al marelui capital şi al marilor patroni.
În realitate, lucrurile nu stau chiar aşa: la Davos sunt invitate anual şi voci care critică delirul financiar mondial şi forma brutală pe care a luat-o capitalismul în ultimii 20 ani. Cu atât mai mult deci merită ascultat mesajul acestui Forum care se teme de pericolul reprezentat de sentimentul general de „deziluzie”. Iată o formulare interesantă: deziluzia resimţită de numeroase populaţii de pe glob pune probleme, riscă să se transforme în violenţă, în reacţii neprevăzute, să ia forma populismului sau a naţionalismului, să dea naştere unor tentaţii protecţioniste şi aşa mai depart