Sistemele naţionale de pensii ale statelor europene au obligaţii de 30.000 de miliarde de euro, o sumă de cinci ori mai mare decât datoriile cumulate ale acestor ţări.
Chiar şi înainte de izbucnirea crizei datoriilor de stat din Europa, economiştii erau îngrijoraţi de „bomba" sistemelor publice de pensii ale statelor europene.
Obligaţiile sistemelor publice de pensii din 19 ţări comunitare se ridică la 30.000 de miliarde de euro, o sumă de aproximativ cinci ori mai mare decât datoriile publice brute cumulate ale acestor state, potrivit unui studiu efectuat la solicitarea Băncii Centrale Europene.
Studiul a fost realizat de un centru de cercetare din cadrul Universităţii Freiburg din Germania, pe anul 2009, şi calculează totalul obligaţiilor sub formă de pensii pe care statele ar trebui să le plăteasscă tuturor persoanelor incluse în schemele publice la acea dată, dacă sistemele ar fi fost lichidate imediat.
Germania are cel mai mare deficit
Sistemul public de pensii din Germania avea, în 2009, obligaţii totale în valoare de 7.600 de miliarde de euro (raportat la populaţia actuală), fiind astfel cele mai mari din Europa, urmată de sistemul de pensii al francez, cu 6.700 de miliarde de euro, potrivit raportului.
„Este o situaţie complet nesustenabilă, care, în mod clar, trebuie schimbată", avertizează Jacob Funk Kirkegaard, asociat al Peterson Institute for International Economics din Washington. Ratele de natalitate în stagnare sau în scădere şi creşterea duratei medii de viaţă se adaugă presiunilor din sistem.
La nivelul Uniunii Europene, prognozele privind rata natalităţii anunţă o îmbătrânire accentuată a populaţiei. Astfel, până în 2060, ponderea cheltuielilor statelor cu pensiile şi beneficiile sociale în PIB va creşte cu un sfert, ajungând la 14%, potrivit raportului.
Majorarea vârstelor de pensionare şi diminuarea