În Franţa, unde au loc peste trei luni alegeri prezidenţiale, şeful statului, Nicolas Sarkozy, continuă să câştige puncte pe terenul sondajelor în faţa socialistului François Hollande. În peisajul electoral şi-a făcut între timp apariţia şi un personaj insolit: o vedetă fotbalistică.
Matei Vişniec:
Cine nu-l cunoaşte pe Eric Cantona, 45 de ani, care s-a retras din fotbal în 1997 după o carieră strălucită? Unii îi spun King Eric, pentru că, într-adevăr, pe terenul de sport a fost rege. De altfel, la un moment a fost desemnat „jucătorul secolului” la Manchester United, echipă pe care a ajutat-o să obţină de patru ori trofeul suprem în campionatul Angliei. Există însă viaţă şi după fotbal, aşa că Eric Cantona a început să facă teatru şi film şi chiar politică... El s-a mai remarcat prin câteva iniţiative mediatice speciale în Franţa, când a propus în 2010 o operaţiune bancară de anvergură pentru demolarea acestui imperiu opac care este lumea finanţelor: Eric Cantona a lansat, nici mai mult, nici mai puţin, un apel în direcţia depunătorilor, pentru ca aceştia să îşi retragă toate economiile din bănci.
Acum el anunţă altceva: că va solicita primarilor din Franţa 500 de semnături necesare pentru depunerea unei candidaturi la preşedinţia Franţei. Dar, atenţie, Eric Cantona nu doreşte efectiv să se prezinte la alegeri. El recurge la acest mecanism mediatic doar pentru a atrage atenţia opiniei publice asupra unui fenomen pe care îl consideră inadmisibil în Franţa: lipsa de locuinţe adecvate pentru cel puţin zece milioane de persoane. Campania sa a produs un ecou veritabil printre adevăraţii candidaţi la prezidenţialele franceze. Din anturajul lui François Hollande se spune: „Da, Eric Cantona are dreptate, în programul socialist vom include construirea a cel puţin 250.000 de locuinţe noi pe an”.
Perioada alegerilor prezidenţiale este propice pentr