După cinci ani de luptă cu creşterea preţurilor, BNR a reuşit anul trecut să se încadreze în ţinta de inflaţie, indicatorul ajungând la 3,14%.
Banca Naţională a României (BNR) poate bifa pe lista de obiective pentru 2011 cel puţin unul dintre ele. După patru ani de rateuri, inflaţia anuală s-a încadrat în ţinta fixată de banca centrală, de 3% plus sau minus un punct procentual. Rata inflaţiei a coborât la sfârşitul lui 2011 la 3,14%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. Creşterea preţurilor s-a situat chiar sub ultima prognoză a Băncii Naţionale, de 3,3%, revizuită în scădere de la 4,6%.
Acesta este nivelul minim al ultimilor 22 de ani, înregistrat, în principal, pe fondul stagnării preţurilor la alimente. Produsele alimentare s-au scumpit anul trecut, în medie, cu doar 0,95%. Cele mai mari creşteri de preţ s-au consemnat la zahăr (18,65%) şi la mierea de albine (8,39%), în timp ce cartofii şi celelalte legume s-au ieftinit cu peste 20%.
Mărfurile nealimentare s-au scumpit anul trecut cu 4,45%, cele mai mari creşteri de tarife înregistrându-se la energia termică, de 24,8%. Doar medicamentele s-au ieftinit, însă nesemnificativ, în categoria bunurilor nealimentare. Tarifele din servicii au urcat cu 4,23% în 2011, transportul CFR şi salubritatea scumpindu-se cu aproape 20%.
Inflaţia va scădea sub 2% la primăvară
Încă din decembrie, Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, declara că rata inflaţiei ar putea să fie în ultima lună a anului trecut mai mică decât ultima prognoză a instituţiei. Iar pentru următoarele luni are prognoze şi mai optimiste.
„Până spre primăvara anului viitor va continua scăderea preţurilor, a indicelui preţurilor de consum, pentru că efectul de bază continuă. S-ar putea ca prin martie să fie în jur de 2% sau chiar mai puţin. S-ar putea să avem în primăvară o rată a inflaţiei sub media UE", spunea Mugu