Modul în care europenii fac astăzi cumpărături este în radicală schimbare, iar consumatorii, comercianţii şi companiile din UE merită servicii de plată în pas cu secolul al XXI-lea, au declarat comisarii UE responsabili cu piaţa internă şi competiţia după ce au lansat consultări în UE legate de o viitoare reglementare care să facă mai uşoare, mai sigure şi mult mai accesibile intrumentele de plată online.
"Prezentarea unui bilet de tren virtual sau rambursarea unei datorii către un prieten de pe telefonul mobil, cumpărarea online a produselor alimentare, plata cu cardul de debit în străinătate arată că europenii şi-au schimbat modul de a face cumpărăturile", arată CE.
Piaţa UE online în cifre
- Aproximativ 726 de milioane de carduri (credit sau debit) au fost folosite în UE în 2009 ceea ce înseamnă o medie de 1,5 carduri/ cetăţean
- Cheltuielile medii pe card pentru plăţi online au fost de 2.000 de euro/an
- Numărul cumpărătorilor online va creşte între 2009 - 2014 de la 141 de milioane la 190 de milioane. Cheltuielile pe care aceştia le vor face vor creşte, ca medie, de la 500 la 600 de euro pe an
- Unul din trei europeni a folosit serviciul online banking în 2009
- Până în 2020 doi din trei cetăţeni UE vor folosi serviciile online banking
- Unul din trei cetăţeni UE are în prezent un smart phone
- Valoarea plăţilor online în Europa va ajunge la 250 de miliarde de euro până în 2014
"Comisia dorește să afle părerile părților interesate cu privire la obstacolele care împiedică o mai mare integrare a pieței și modul în care acestea pot fi înlăturate. Termenul limită pentru prezentarea contribuțiilor în cadrul consultărilor pentru Cartea verde a plăţilor electronice este este 11 aprilie 2012", a anunţat astăzi Comisia Europeană.
Avem cu ce, dar sistemele de plată actuale sunt ineficiente
Pe întreg ter