După perioada sărbătorilor de iarnă, reluăm rubrica de faţă cu notarul Vasile Varga, vicepreşedinte al Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România, care a acceptat un dialog periodic cu ziarul nostru, pe marginea schimbărilor din noul Cod Civil, cu impact major asupra unei categorii largi de cetăţeni şi, lucrul cel mai
important, pe înţelesul tuturor. Ce presupune divorţul din culpă, dar mai ales când şi în ce condiţii unul dintre soţi poate solicita despăgubiri şi prestaţii compensatorii după o căsnicie eşuată din vina celuilalt sunt temele abordate în această săptămână.
- Cine poate pronunţa divorţul din culpă şi în ce condiţii?
- Divorţul din culpă se pronunţă doar de instanţa de judecată. Divorţul se pronunţă atunci când, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soţi sunt grav vătămate şi continuarea căsătoriei nu mai este posibilă. Instanţa poate pronunţa divorţul şi din culpa comună a ambilor soţi.
- Foarte interesantă introducerea prestaţiei compensatorii în noul Cod Civil!
- Într-adevăr, în cazul în care căsătoria a durat cel puţin 20 de ani, iar divorţul se pronunţă din culpa exclusivă a soţului pârât, soţul reclamant poate beneficia de o prestaţie care să compenseze, pe cât este posibil, un dezechilibru semnificativ pe care divorţul l-a determinat în condiţiile sale de viaţă. Mai mult decât atât, distinct de prestaţia compensatorie, soţul nevinovat care suferă un prejudiciu prin desfacerea căsătoriei poate cere soţului vinovat să-l despăgubească. Instanţa de tutelă soluţionează cererea prin hotărârea de divorţ.
- Cum se stabileşte prestaţia compensatorie?
- Prestaţia compensatorie poate fi stabilită în bani, sub forma unei sume globale sau a unei rente viagere, ori în natură, sub forma uzufructului asupra unor bunuri mobile sau imobile ale soţului obligat la