Daca asculti versurile melodiilor "de suflet", te uiti la seriale TV si filme romantice, vei avea impresia ca iubind pe cineva mai mult decat pe tine insuti este un lucru de invidiat, extrem de frumos.
Dar acest sentiment se numeste codependenta si este, de fapt, unul dintre cele mai nocive lucruri care i se pot intampla unui om. O cantitate mica de codependenta este normala, spune psihologul Tracy Prout, de la Colegiul Mount Saint Vincent, din Riverdale, New York. Sa-ti sacrifici nevoile cu moderatie si temporar poate face bine unei relatii.
Potrivit Woman's Day, insa, daca acest lucru se intampla in mod frecvent si doar din partea unuia dintre parteneri, cand nu mai ai deloc grija de tine si vrei doar ca cel de langa tine sa fie multumit, inseamna ca ceva este in neregula.
Cum devii codependent
Nimeni nu se trezeste brusc langa partener si decide ca fericirea acestuia este mai importanta decat cea proprie. In mod surprinzator, multe cazuri de codependenta isi au radacina in copilarie, mai ales in cazul celor care s-au simtit neglijati. Dupa cum explica dr. Prout, a fi abandonat nu declanseaza automat acest tip de comportament, dar il poate favoriza in mare masura.
Atunci cand simti ca ai fost neglijat de viata vei alege automat un partener care te va neglija fara macar sa-si dea seama de acest lucru. Poti fi in pericol daca ai avut parinti care te-au neglijat sau ignorat, erau centrati pe propria persoana si narcisisti sau abuzau de diverse substante ori erau deprimati. Nici daca ei vroiau sa controleze totul si nu iti luau ideile si dorintele in serios nu este bine.
Copiii crescuti intr-un asemenea mediu devin adulti care nu au grija de propria persoana si traiesc pentru a face pe altii multumiti si fericiti.
Cum arata o relatie de codependenta
Intreaba-te ce vrei in viat