Unde e fricade cutit?
Psihologii raspund clar la aceasta intrebare: tehnologia avansata te face sa nici nu simti cum treci printr-o operatie usoara, iar exemplele vazute la TV ii motiveaza pe tineri sa faca acest pas. Unele defecte sunt vizibile si, intr-adevar, sunt greu de suportat (exemplu: pleoape cazute, cicatrici expuse), dar majoritatea celor care apeleaza la chirurgia estetica sunt persoane care vor sa imbunatateasca si care nu au intotdeauna nevoie de aceste modificari, fiind, de fapt, un moft.
Dr. Stan Vitalie, manager al Spitalului Clinic de Chirurgie Plastica Reparatorie si Arsuri din Bucuresti, confirma valul cerintelor de infrumusetare chirurgicala din partea tinerilor.
"Este adevarat, numarul tinerilor care doresc o interventie estetica a crescut in ultimul timp. Necesitatea acestei interventii o stabileste solicitantul, deoarece este foarte dificil, daca nu chiar imposibil, sa stabilim niste criterii estetice "batute in cuie". Chirurgul trebuie sa nu depaseasca niste limite de siguranta atat din punct de vedere medical, cat si din punct de vedere estetic. Oricum, pana la implinirea varstei de 18 ani o interventie estetica la cerere nu poate fi facuta decat cu acordul parintilor, ceea ce poate fi si un "filtru" pentru dorintele exagerate", ne-a spus doctorul.
Topul celor mai intalnite probleme estetice la romani
Dr. Stan Vitalie: "Din experienta personala, cele mai frecvente interventii solicitate sunt pentru marirea sanilor si corectia nasului, urmate de lipoaspiratii si interventii de reintinerire la nivelul fetei. Totodata, au crescut foarte mult si solicitarile parachirurgicale (injectari cu toxina botulinica) in vederea corectiei ridurilor sau volumului si conturului buzelor". Media de varsta a pacientilor difera la fiecare tip de operatie. In segmentul defecte congenitale, varsta variaza intre 20 si 35 de ani.