Începând din data din 13 ianuarie 2012, va intra în vigoare legea privind noua taxă auto. Miercuri, Guvernul a aprobat normele metodologice de aplicare a Legii privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.Sunt vizate autovehiculele care se înmatriculează în România, inclusiv în cazul vânzării unui autoturism cumpărat şi înmatriculat înainte de 2007. În acest caz va fi taxat doar cumpărătorul. Pentru maşinile mai vechi de 5 ani, sumă plătită va fi calculată în funcţie de vechime, coeficientul de poluare și capacitatea cilindrică.
Ministrul Mediului şi Pădurilor, László Borbély, a reamintit că, urmare a hotărârilor Curţii Europene de Justiţie care a obligat statul român să elimine discriminarea indirectă în privinţa plăţii taxei auto, Guvernul a promovat anul trecut acest proiect de lege, iar Parlamentul l-a aprobat la sfârşitul anului trecut.
Legea privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule prevede reducerea cuantumului taxei de poluare cu până la 25% şi, totodată, obligă plata acesteia şi pentru maşinile înmatriculate înainte de 2007, taxă care va fi achitată la momentul primei transcrieri a dreptului de proprietate a autovehiculelor.
“Statul român nu poate să-şi permită să aloce pentru Programul Rabla peste 1,1 miliarde de lei, cât a alocat în ultimii doi ani, şi totodată, să nu taxeze maşinile second-hand. Din această categorie, în 2010, peste 60% au fost mai vechi de 10 ani, iar în 2011, circa 30%”, a afirmat ministrul Mediului.
Laszlo Borbely a mai subliniat că banii din taxa de poluare sunt utilizaţi pentru finanţarea de programe de protejare a mediului, promovate prin Fondul pentru Mediu.
De asemenea, ministrul Borbély a precizat că persoanele care au plătit taxă de poluare după 1 iulie 2008, iar cuantumul acesteia este mai mare decât cea rezultată din aplicarea legislaţiei în vigoa