Sancţiunile aplicate de Consiliul Concurenţei firmelor care încalcă legislaţia în vigoare pot fi contestate în instanţă.
Din practică, în 90% din cazuri, companiile sancţionate depun contestaţii în instanţă. D
acă firmele vor plăti sau nu amenda se află după obţinerea unei decizii definitive şi irevocabile emisă de instanţele competente. Procedura aplicării sancţiunii propriu-zise este una de durată, uneori depăşind trei ani şi jumătate.
60 de zile până la contestarea în instanţă
După ce Consiliul Concurenţei a decis oficial sancţiuni pentru o anumită firmă, în 30 de zile decizia se comunică companiei în forma confidenţială, adică conţinănd anumite date care nu sunt destinate publicului larg.
În aceeaşi perioadă de timp, Consiliul Concurenţei publică inclusiv pe site decizia de sancţionare în forma neconfidenţială pentru informare publică.
Urmează apoi încă o perioadă de 30 de zile în care firma sancţionată se poate adresa justiţiei.
Într-o primă fază decizia poate fi atacată la Curtea de Apel Bucureşti, la Secţia de Contencios Administrativ.
Pot fi contestate în această fază atât amenda propriu zisă cât şi fondul decizie. Pe durata procesului, instanţa poate decide suspendarea amenzii sau nu.
În cazul suspendării, conform legislaţiei din domeniul concurenţei , se plăteşte o cauţiune pe durata suspendării.
„Suspendarea amenzii este acceptată uneori de instanţă", a precizat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.
Cauţiunea este de 20% din cuantumul amenzii.
În cazul respingerii acţiunii la Curtea de Apel, urmează un nou proces la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie unde la final va fi dată o decizie definitivă şi irevocabilă.
Procesul în instanţă poate dura trei ani.
În anul 2011, în urma proceselor în instanţă concretizate în hotărâri definitive şi irevocabile, decizia Consiliu