Preţul reglementat al energiei ar putea creşte cu 5% de la 1 februarie, însă o decizie finală în acest sens nu a fost luată încă, au declarat, pentru „Adevărul“, surse din sector.
Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) trebuie să recurgă la această măsură întrucât, pe de-o parte, seceta a afectat puternic sectorul energetic în a doua jumătate a anului trecut.
Producţia de energie în hidrocentrale, care este cea mai ieftină, a scăzut cu 50% şi prognozele arată că se va menţine la acest nivel până la primăvară. Prin urmare, deficitul de electricitate a trebuit suplinit printr-o cantitate mai mare de curent produs în termocentrale (pe cărbune şi gaz), la preţ mult mai mare. Pe piaţa liberă şi pe bursa de energie, preţurile au crescut cu peste 20% în ultimele luni.
Verde, dar scump
Pe de altă parte, în preţul reglementat începe să se oglindească valoarea certificatelor verzi pe care le primesc producătorii de energie din surse regenerabile. Din noiembrie 2011, aceştia primesc mai multe subvenţii sub forma certificatelor verzi, pe care le plătesc toţi consumatorii din România, inclusiv populaţia.
Vestea proastă este că scumpirile cauzate de energia verde nu se vor opri aici. Preţul final va creşte pe măsură ce în România vor fi instalate mai multe turbine eoliene. Potrivit estimărilor ANRE, în 2017 vom plăti cu 30% mai mult decât acum din cauza energiei regenerabile.
Ultima majorare a preţului energiei electrice a avut loc la 1 aprilie 2011, odată cu introducerea în factură a bonusurilor pentru producătorii în cogenerare de înaltă eficienţă. Atunci, curentul pentru populaţie s-a scumpit cu 4,5%.