Cot la cot cu Liberia, Laos, Paraguay, Sierra Leone sau Indonezia, Romania este in topul statelor in care companii straine detin suprafete mari de teren arabil, potrivit unui raport publicat de Grain, o organizatie neguvernamentala ce sprijina activitatea micilor fermieri.
La nivel international, cele mai multe terenuri agricole cumparate de straini sunt in Africa sau America de Sud, dar investitorii nu au ocolit nici Australia, Europa de Est sau Asia de Sud-est, scrie ActMedia.
Strainii detin peste 1 la suta din suprafata arabila a Africii, in 20 din cele 56 de tari ale continentului. In Liberia de exemplu, companiile straine controleaza 67 la suta din suprafata arabila, ceea ce inseamna peste 200.000 de hectare.
Romania este pe locul intai in topul statelor europene in care strainii au cumparat terenuri destinate agriculturii.
Suprafata de teren arabil detinuta de catre investitorii straini in Romania se ridica la peste 700.000 de hectare.
"Investitorii italieni detin 24,29% din cele 700.000 de hectare, germanii - 15,48%, iar cei care provin din tarile arabe au 9,98 procente. Solicitarea de a cumpara terenuri agricole este un fenomen care se accentueaza tot mai mult", a afirmat, la sfarsitul anului trecut, intr-o conferinta de presa, Valeriu Tabara, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
Dacian Ciolos, despre ce-i lipseste agriculturii ca sa fie performanta Interviu Ziare.com (I)
Potrivit Forbes, topul investitorilor straini in terenul arabil romanesc in functie de tara de provenienta continua cu ungurii (8,17 la suta), spaniolii (6,22 la suta), austriecii (6,13 la suta), danezii (4,52 la suta), olandezii si grecii (cate 2,4 la suta) si turcii (0,78 la suta).
Un procent de 5,91 la suta din suprafata arabila romaneasca detinuta de straini a fost achizitionat prin si